Tips tegen een droge vagina

Regelmatig een droge vagina? Lees deze tips

Een droge vagina is iets waar nog steeds een taboe over heerst. Veel vrouwen hebben er last van, maar durven er vaak niet over te praten. Toch zijn er zeker oplossingen voor een droge vagina. Vaginale droogheid betekent ook wel dat het evenwicht in je vaginale flora verstoord is. Dit kan zorgen voor een branderig gevoel, jeuk of irritatie. Het komt veel voor bij zwangere vrouwen of vrouwen in de menopauze, maar het kan eigenlijk bij iedereen gebeuren. Een droge vagina kan zorgen voor pijn bij het vrijen of irritaties na de penetratie. Daarom hebben wij enkele tips voor je samengesteld tegen een droge vagina, want je kunt hier zeker iets aan doen. Lees snel verder voor onze tips tegen een droge vagina.

Gebruik glijmiddel

Glijmiddel zorgt ervoor dat je jouw vagina vochtig genoeg kunt maken voor de penetratie. Als je glijmiddel wilt proberen, kun je het beste kiezen voor een glijmiddel zonder chemische toevoegingen. Ga voor glijmiddel die geschikt is voor de gevoelige huid en breng het zowel in als buiten de vagina aan. Mocht je een condoom gebruiken, dan kun je het beste niet voor glijmiddel op oliebasis kiezen, omdat dit ervoor zorgt dat het condoom minder stevig zal zijn.

Ga voor een uitgebreid voorspel

Wanneer je vagina droog is tijdens de seks, is het belangrijk om uitgebreid de tijd te nemen voor het voorspel. Bespreek met je partner wat fijn voor je is, probeer te ontspannen en zoveel mogelijk te genieten van alle aanrakingen. Je vagina zal zo vanzelf vocht produceren, waardoor de seks een stuk fijner zal zijn. Het voorspel mag je dan ook zeker niet overslaan.

Eet de juiste voeding

Drink voldoende water, maar denk daarnaast ook aan wat je eet. Zo zorgen Omega 3-vetzuren ervoor dat je vagina op een natuurlijke manier vocht zal produceren. Je kunt dit vinden in zalm, pompoen, haring, zonnebloempitten en peulvruchten. Soja en lijnzaad zitten vol fyto-oestrogenen. Deze plantaardige stoffen zorgen ervoor dat de werking van oestrogeen worden nagebootst, waardoor je hormoonspiegel meer in balans komt.

Gebruik lokale hormonen

Je kunt er ook voor kiezen om lokale hormonen te gebruiken, zoals vaginale tabletten, gels of een speciale crème voor de vagina. Deze zorgen ervoor dat er oestrogeen wordt opgenomen door het vaginale slijmvlies. Hierdoor zal je vaginale slijmvlies vochtiger, dikker en elastischer worden.

Praat erover met een arts/gynaecoloog

Heb je last van een droge vagina, dan is dit niet iets waar je lang mee rond moet blijven lopen. Durf dan ook je schaamte opzij te zetten en bezoek je arts of een gynaecoloog. Het is niet nodig je ongemakkelijk te voelen, want deze specialisten krijgen vaker vrouwen in de praktijk die ook met vaginale droogheid te maken hebben. Het kan maar zo zijn dat je er snel vanaf bent, waardoor jouw seksleven een stuk fijner zal gaan worden. Mochten bovenstaande tips nog onvoldoende werken, dan is een bezoek aan de arts of gynaecoloog zeker aan te raden.

Recente blog artikelen

Welk orgasme bereik je met welke vibrator?
Dildo ideeën
De beste seksspeeltjes voor vrouwen
De beste seksspeeltjes voor mannen
Bekkenbodem trainen
Tips om je partner te laten weten dat je van hem/haar houdt