Dit zijn de feitjes over sperma

Alles over sperma lees je hier

Sperma is iets waarover vele verhalen de ronde doen, maar niet alles wat je hoort of leest is echter ook waar. Wij hebben diverse feitjes over sperma uitgezocht, waardoor je ongetwijfeld nieuwe informatie op zal doen. Zo komt sperma bijvoorbeeld slechts deels uit de ballen. Hoe dat precies zit? Wij vertellen je in dit artikel de meest belangrijke feitjes over sperma. Lees snel verder!

Sperma komt deels uit de ballen

Misschien dacht je dat sperma uit de testikels komt, maar niets is minder waar. Het is namelijk deels waar. Sperma wordt aangemaakt in de prostaat en bestaat voor een vijfde deel uit zaadvocht. In de prostaat vermengt het sperma zich met zaadcellen die door de testikels worden aangemaakt. Hier wordt ook slijmerig vocht aan toegevoegd, wat uit twee klieren komt die zich dichtbij de prostaat bevinden. Dit vocht is slechts 70% van wat er uiteindelijk via de penis naar buiten komt. Tijdens een zaadlozing zal er 3 tot 5 milliliter sperma vrijkomen. Een man heeft per milliliter sperma ongeveer 60 miljoen zaadcellen.

Lang geen zaadlozing zorgt voor een lagere kwaliteit

Wist je dat het lang niet hebben van een zaadlozing zorgt voor een lagere kwaliteit sperma? De kwaliteit van je sperma neemt af als je langer dan 10 dagen geen zaadlozing hebt gehad. Te vaak een zaadlozing hebben is echter ook niet goed. Het beste kun je zo om de twee a drie dagen een zaadlozing hebben om de kwaliteit van je sperma optimaal te houden.

Sperma heeft een snelheid van 45 km per uur

Sperma heeft een snelheid van wel 45 km per uur. Na het orgasme zal het sperma echter een rustiger tempo aannemen en gaat deze zo’n 3 tot 4 millimeter per minuut richting de eicel. Misschien klinkt dit erg langzaam, maar de kop van de spermacel is niet groter dan 0,005 millimeter en de staart is 0,5 millimeter. Dat maakt de reis van een spermacel alsnog erg snel.

De kwaliteit van sperma varieert

De kwaliteit van sperma varieert gedurende de dag. Zo is het sperma in de middag van een hogere kwaliteit dan het sperma in de ochtend. Goed om te weten als je graag een kindje wilt met je partner.

Zaad overleeft buiten het lichaam enkele uren

Als zaad buiten het lichaam terecht komt, leeft het nog maar enkele uren voort. Sperma dat echter in het lichaam van de vrouw zit, kan zo’n 5 dagen overleven. Dit is ook nodig om de reis naar de baarmoeder te voltooien.

Zaadcellen dienen koel te worden bewaard

Zaadcellen moeten koel bewaard worden, wat het erg handig maakt dat ze juist in de testikels zitten. Echter, de kwaliteit van het sperma neemt af als het warmer wordt. Zo kan een bezoek aan de sauna de kwaliteit van het sperma langdurig verslechteren. Ook langdurig in een warm bad zitten of een warme laptop op schoot nemen, komen de kwaliteit van het sperma niet ten goede. In elk geval neemt de kwaliteit van het sperma af naarmate je ouder wordt, wat zal beginnen vanaf je 35e levensjaar.

Meer interessante feitjes lezen? Bekijk ook eens onze andere artikelen op Tijd voor Erotiek.

Recente blog artikelen

Welk orgasme bereik je met welke vibrator?
Dildo ideeën
De beste seksspeeltjes voor vrouwen
De beste seksspeeltjes voor mannen
Bekkenbodem trainen
Tips om je partner te laten weten dat je van hem/haar houdt