Wat is polyamorie en hoe werkt het?
Polyamorie wordt ook wel ‘meervoudige liefde’ genoemd. Als je zegt dat je polyamoreus bent, zeg je ook wel dat je openstaat voor meerdere intieme banden tegelijk. Dit vindt echter op een ethische manier plaats, waarbij er toestemming van alle betrokken personen is. Als iemand polyamoreus is, kan deze persoon zich met meerdere partners intiem verbonden voelen. Dit hoeft niet alleen seksuele intimiteit te zijn, maar kan ook romantische intimiteit zijn. Wij vertellen je wat polyamorie precies is en hoe je er het beste aan kunt beginnen. Lees snel verder.
Twee of meer partners tegelijk
Polyamorie is dus het houden van twee of meerdere partners tegelijk. Dit is vaak lastig voor te stellen voor iemand die zelf wel monogaam is en voor slechts een partner kiest. Om deze vergelijking eenvoudiger te maken, wordt vorm van liefde ook vergelijkt met de liefde van een ouder voor hun kinderen. Als een moeder een tweede kind krijgt, zal zij niet haar liefde voor het eerste kind verliezen, maar van beide kinderen houden. Mensen die polyamoreus zijn, zien hun relaties vaak op dezelfde manier. Wat ze voor de een voelen, zal de gevoelens voor de ander niet uitwissen.
Alternatief voor monogamie
Omdat er bij polyamorie vaak sprake is van meerdere romantische of seksuele partners, wordt dit door mensen die monogaam zijn minder vaak als serieus gezien. Iemand die polyamoreus is, ziet dit echter anders. Het aantal andere partners met wie zij intiem zijn, zegt niets over de waarde die zij of hun relatie voor hen hebben. Ieder is even waardevol. Polyamorie is dan ook een alternatief voor een monogame relatie, waarbij men ook van andere partners kan houden en het niet alleen om seks draait.
Vormen van polyamorie
Er zijn verschillende vormen van polyamorie, wat per relatie van verschillen. Niet iedere vorm van niet-monogaam zijn is per definitie polyamorie. Heb je zonder dat je partner dit weet een tweede partner, dan is er geen sprake van een polyamoreuze relatie. Dit omdat je eigen partner hier niet van op de hoogte is. Polyamorie draait geheel om het ethisch omgaan met relaties. Hierbij moeten alle betrokken personen toestemming geven. De afspraken die er onderling in polyamoreuze relaties gemaakt worden, zijn vaak vrij divers. Dit komt omdat niet iedereen zich goed zal voelen bij dezelfde afspraken. Echter, open communicatie, begrip en eerlijkheid zijn de basis van een goede polyamoreuze relatie.
Beginnen met polyamorie
Wil je beginnen met polyamorie? Bezoek dan eens Pluk de liefde. Je zal in je dagelijkse omgeving misschien niet snel gelijkgestemden tegenkomen, maar Pluk de liefde organiseert diverse borrels, feesten en gespreksavonden waar mensen die polyamoreus zijn samenkomen. Je kunt ook lid worden van een besloten Facebookgroep of deelnemen aan activiteiten die speciaal georganiseerd worden voor mensen met interesse in polyamorie.
Meer lezen over seks en relaties? Bekijk ook onze andere blogs op Tijd voor Erotiek voor meer artikelen over polyamorie, handige weetjes en de leukste tips.