Wat is Agape liefde?

Agape liefde: wat is dat precies?

Agape liefde staat ook wel bekend als onvoorwaardelijke liefde, wat de hoogste vorm van liefde is. Agape noemt men ook wel het spirituele huwelijk of het liefdesfeest. St. Agape, de martelares, was een van de priesteressen die in dienst was van Aphrodite. Agape staat voor toewijding en met liefde doen wat goed en juist is voor de ander. Dit zonder emotionele voordelen en motieven. Wat houdt Agape liefde verder in en hoe ziet de perfecte relatie eruit? Wij vertellen je alles over Agape liefde. Lees snel verder voor meer informatie.

Agape liefde en de Bijbel

Agape staat voor pure affectie en is de liefde die zich op de behoeften van de ander richt. Agape zoekt wat het beste voor de ander is en geeft de ander de vrije keuze om de liefde al dan wel of niet te beantwoorden. Agape liefde is tevens de meest voorkomende soort liefde in de Bijbel. Zo wordt in 1 Korintiërs hoofdstuk 13 gezegd dat we onze broeders lief moeten hebben en zelfs liefde moeten tonen ten opzichte van onze vijanden. Dit betekent dat de liefde soms offers vraagt en je iedere keer bewust en alert dient te zijn van wat er tussen jullie speelt. Hierbij is goede communicatie van groot belang. Agape staat echt voor pure liefde en niet voor een blinde verliefdheid.

De perfecte relatie

In een perfecte liefde zijn de drie essenties (Eros, Philos en Agape) met elkaar verbonden. Dit betekent dat de perfecte relatie delen bevat van Eros, Agape en Philos. Philos en Agape zijn hierbij het meest vertegenwoordigd, omdat seks (de lichamelijke affectie van Eros) hier een wat kleiner onderdeel van is.

Houden van jezelf

Onvoorwaardelijke Agape liefde kun je niet geven zonder eerst van jezelf te houden. De Griekse schrijver Plato liet aan Socrates zien dat wanneer iemand geen liefde voor zichzelf heeft, deze persoon zich op de ander zal richten om liefde van hem of haar te ontvangen. Wanneer liefde van een kant zal komen, raakt de liefde op den duur uitgeput. Dit komt doordat de ene persoon continu liefde van de ander neemt. Om ervoor te zorgen dat liefde groeit, is het van belang dat deze beantwoord wordt. Dit betekent het beantwoorden van de liefde voor de ander, maar ook de liefde die je voor jezelf hebt. Houden van jezelf is belangrijk, omdat je de liefde voor jezelf ook met de ander kunt delen. Heb je jezelf niet lief, dan kun je niets delen met de ander en zal je veel liefde van de ander vragen totdat de bron uitgeput is.

Meer lezen over de verschillende soorten liefdes?

Wil je nu je meer over Agape liefde gelezen hebt ook meer weten over Eros liefde en Philos liefde? Bekijk dan ook eens onze andere blogs op Tijd voor Erotiek. Naast artikelen over de drie liefdes, kun je bij ons nog veel meer blogs over seks, liefde en relaties vinden.

Uitgelichte afbeelding

Wat is Agape liefde afbeelding 01

Recente blog artikelen

Top 5 vibrerende cockringen
Welk glijmiddel kies ik
De beste Kerstcadeau tips
Womanizer DUO